Livekuvitus eri tilanteissa

Livekuvitus on työskentelytapa, jossa piirtäjä tallentaa huomioita, sisältöjä, tunnelmia, tavoitteita ja keskusteluita kuviksi. 
 
Seminaareissa livekuvitus auttaa paikalla olevaa yleisöä hahmottamaan esitysten etenemistä ja ”isoa kuvaa”. Muistiinpanoista järjestäjä saa heti valmista markkinointimateriaalia esim. some-kanaviin laitettavaksi. Etäosallistujat saavat yleiskuvan esitysten sisällöistä. Osallistujat voivat jälkikäteen palautella kuvituksen avulla muistiin sisältöjä. Puhujalle jää mukava muisto: oma esitys kuvitettuna. Puhuja näkee myös, miten ulkopuolinen on käsittänyt hänen viestinsä. Kuvitusta voidaan näyttää yleisölle tykin avulla reaaliaikaisesti tai visuaaliset muistiinpanot voi laittaa jakoon esitysten päätteeksi. Verkostoitumisalueella voi olla oma valkokangas, jossa esityksiä näytetään taukojen aikana. Kuvituksista on helppo jutustella verkostoitumisen lomassa.
Esimerkki livekuvituksesta

Kokoukset ja kuvitus on hyvä yhdistelmä: kuvitus konkretisoi tavoitteita ja keskustelua, sekä osallistaa kokoustajia tuottamaan sisältöä ja tuomaan esiin omia mielipiteitä. Kokouksen sisällöistä jää oivat muistiinpanot. Kuvitusta voidaan näyttää esim. osioiden päätteeksi tai koko ajan livenä valkokankaalla. Usein puhutaan graafisesta fasilitoinnista ja siihen genreen liittyvät sabloonamaiset toteutukset voivat toimia ihan tehokkaasti näissä yhteyksissä: on kallionkieleke, jolta halutaan toiselle ja väliin pitää rakentaa silta; mitä meidän pitää tehdä saadaksemme sillan rakennetuksi ja päästäksemme tavoitteeseen? Mitkä vaarat vaanivat kuilussa? Tai pienellä laivalla ylitetään meri, jossa väijyy haita (=haasteita). Löytääkö kapteenimme sisäisen rohkeuden tai suunnan merikartalta?Photo 26.11.2015 9.57.44

Työpajat pystytään myös tallentaa kuvituksen avulla: piirtäjä kiertelee päivän aikana työpajojen välillä ja nappaa tunnelmista ja sisällöistä kiinni. Päivän lopussa koontitilaisuudessa pajojen osallistujat saavat tiivistetysti yleiskuvan muiden pajojen sisällöistä ja yhteen isoon kokonaiskuvaan saadaan nivottua koko päivän ajatukset, tulokset ja tavoitteet. Yksi iPad-piirtäjä pystyy tallentaa jopa n. 15 eri pajapisteen kokonaisuuden.Menossa_mukana_ops2016

Oppimiskahvila, learning café, on ryhmätyötapa, jossa saadaan esille eri näkökulmia. Nämä näkökulmat pystyy piirtäjä tallentamaan siten, että liikuskelee salakuuntelemassa keskusteluita ja kurkkimassa pöytien omia muistiinpanoja. Kun väki vaihtuu pöydässä, voi kunkin pisteen kirjuri tarvittaessa nopsasti tiivistää käytyä keskustelua piirtäjälle.

Paneelikeskustelut ovat usein perinteinen puhuvien päiden kavalkadi. Livekuvitus auttaa pitämään usein rönsyilevääkin keskustelua ruodussa ja jäsentää sanottua ja lausuttua sekä keskustelijoille että yleisölle. Yleisön mielenkiinto pysyy yllä, sillä livekuvitus tuo perinteiseen formaattiin elävyyttä ja huumoria.Photo 29.10.2014 12.50.07Strategiaväännöissä on saatettu ensin piirtää päivä tunnelmia ja keskusteluista talteen ja sitten olen tarpeen mukaan jatkanut illalla piirtelyä siten, että osallistujilla olisi seuraavana aamuna valmis strategiakuva joko eteenpäin jaettavaksi tai jatkotyöstettäväksi. Piirtely poistaa mystiikkaa esim. johtoryhmien kokoontumisista, sillä huumorin keinoin voi keveästi tuoda esille vaikeitakin päätöksiä.
Koulutuksissa kuvitus auttaa jäsentämään ja hahmottamaan abstraktejakin asioita. Asioiden mieleen palauttaminen on myöhemmin helppoa kuvan avulla. Piirtäjä käy ikään kuin pedagogista vuoropuhelua kouluttajan kanssa ja reagoi ryhmältä tuleviin kommentteihin, heittoihin ja huomioihin.
Messuilla yms. piirtäjä on yksi ohjelmanumero: valkokangas on voitu virittää jollekin esittelypisteelle ja muutaman aktivoivan kysymyksen avulla saadaan tallennettua tuloksia kävijöiltä.
Tunnelmantaltiointi juhlissa ja tapahtumissa onnistuu myös piirtämällä. Tällöin piirtäjä kuljeskelee iPadin kanssa yleisön joukossa ja tallentaa tunnelmia muutaman apukysymyksen avulla.
Photo 20.11.2015 15.44.35
 Taideprojektit ovat oma lukunsa. On sarjakuvantekijöitä, jotka ovat esimerkiksi kuvittaneet musiikkiesityksiä tai muita performansseja.

 

Piirtelen iPadillä, joten kuvitustekniikkani on joustavaa ja sallii muokkaamisen nopeastikin. Jos piirtelyä näytetään “livenä” tykin avulla, koko ajan näkyvillä oleva ja vähän kerrallaan syntyvä kuvitus konkretisoi päivän etenemistä, tavoitteita ja sisältöjä osallistujille – oli sitten kyse työpajoista tai kokouksista. Uskallan väittää, että muistijälki on vahva, kun osallistujilla on lisäkanava auki.
Päivän lopuksi on monesti hyvä käydä syntyneet kuvitukset läpi. Ipadillä tehdyt kuvitukset on jälleen helppo näyttää osallistujille tykin avulla ja zoomaillessa pääsee näkemään tarkemmatkin yksityiskohdat. Sanon mielelläni tarvittaessa muutaman sanasen kuvista ja niiden sisällöistä – också på svenska and in English.

 

Linda Saukko-Rauta
Yrittäjä & livekuvittaja
Redanredan Oy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s