Saman puhujan esitys kahteen kertaan livekuvitettuna: #oppisopimusfi ja mahdollistava ohjaus

Kierrellessäni seminaareja ja innostuspäiviä törmään usein samoihin puhujiin. Olen siis saattanut piirtää saman puhujan esityksen aiemminkin. Näin käy tänä vuonna useasti tutkija Antti Maunun kohdalla, sillä kierrämme Opsodiili Länsi-Suomen oppisopimuskiertueen mukana pitkin… noh, tietenkin Länsi-Suomea. Antti puhuu ja minä piirrän. Ja toki kiertueella pidetään työpajojakin – niissä on mukana fasilitaattori Tiina Häkkinen puhumassa ja johtamassa joukkiota. Ja minä piirrän silloinkin.

On kiintoisaa havainnoida, onko tutun puhujan piirtämisellä vaikutusta lopputulokseen. Näistä esimerkkikuvista ensimmäinen piirrettiin tammikuussa, toinen maaliskuussa. Asia on pääpiirteittäin sama: oppisopimusopiskelijan tarpeet ja työelämän toiveet yhdistettynä ohjauksen mahdollistavaan otteeseen, mutta kuvista tuli erilaiset. Erilaiset, mutta samanlaiset. Miksi?

Antti sanoi itse, että piti eri esitykset Tampereella ja Jyväskylässä. Powerpoint-slaidit olivat samat, mutta minustakin tuntui, että esitys oli erilainen; että Jyväskylässä hän sai kurottua tarinan kaaren selvemmin yhteen. Ensimmäisessä kuvassa on selvästi mukana Antin käyttämiä sanamuotoja. Muistan, kun hän puhui arjen ruisleivästä ja peltojen paketoinneista. Näemmä nappasin nämä helposti visualisoitavat asiat mukaan kuvitukseen yksityiskohtina. Ensimmäisessä esityksessä keskiössä oli opiskelija. Toisen esityksen piirrosmuistiinpanoista käy ilmi, että Antti ehti puhua tasapuolisesti sekä opiskelijan tarpeista että työelämän toiveista.

Hyvä puhuja osaa muokata esitystään muutenkin kuin vain vaihtamalla otsikon järjestäjän toiveitten mukaisesti. Antilla tämä muokkaamisen taito on ja näin esitys pysyy tuoreena sekä yleisön että livekuvittajan näkökulmasta.

 

Tampereella 25.1.2017 tehty tuotos:

Jyväskylässä 20.3.2017 tehty tuotos:


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s